Owoce wspomagające odporność

Owoce wspomagające odporność

Warto codziennie wspomagać swoją odporność. Często zapominamy jak bardzo ważne w naszym organizmie są witaminy. Owoce mają na celu wzmocnienie naszej odporności. Sprawdźmy więc, czym urozmaicić naszą dietę.

Papryka

Papryka jest bogatym źródłem witaminy C – Zawiera jej cztero-, pięciokrotnie więcej niż cytryny.  Pod względem zawartości tego składnika znajduje się na pierwszym miejscu wśród wszystkich warzyw. Do właściwości leczniczych papryki zalicza się też mi.in. zapobieganie zwapnieniu naczyń krwionośnych i likwidowanie bólu głowy. Zawarty w papryce likopen wychwytuje wolne rodniki. Papryka dostarcza sporo witamin z grupy B oraz potasu, fosforu, żelaza i magnezu. Właściwości w papryce również hamują starzenie się komórek, wzmacniają odporność, poprawiają kondycję naczyń krwionośnych, osłabiają szkodliwe działanie złego cholesterolu, chroniąc przed miażdżycą.

Cytryna

Cytryna pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, przyspieszając  w ten sposób samooczyszczanie organizmu. Korzystnie wpływa na nasz metabolizm oraz bierze udział w syntezie kolagenu, przyspieszając proces gojenia się ran. Posiada wiele cennych właściwości m.in.ma silne działanie bakteriostatyczne.  Chociaż cytryna wcale nie jest królową witaminy C, zawiera jej na tyle dużo (53 mg/100 g), by wspierać odporność i łagodzić przebieg infekcji. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Również zwiera limonen – silny przeciwutleniacz, który ma właściwości przeciwnowotworowe.

Kiwi

Kiwi to owoc w którym także króluje witamina C chroniąca nasz przed infekcjami. Jest też doskonałym źródłem witamin z grupy B, których niedobór niesie ze sobą szereg poważnych konsekwencji zdrowotnych np. anemia, stany depresyjne i problemy z przyswajaniem substancji odżywczych. Obfituje ponadto w karotenoidy, kwas foliowy oraz magnez, odpowiadający za prawidłową pracę układu nerwowego. Warto jeść je jesienią i zimą, kiedy jest najsmaczniejsze. Nie tylko poprawi odporność, ale pomoże też wyregulować ciśnienie, wzmocni naczynka krwinośne. W kiwi wykryto także substancje, które niszczą komórki nowotworowe raka jamy ustnej.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *