Witamina C – kwas askorbinowy: właściwości i zastosowanie
Kwas l-askorbinowy jest odmianą kwasu askorbinowego, znanego szerzej pod popularną nazwą witaminy C. Jest związkiem chemicznym niezbędnym do życia, występującym naturalnie w organizmach roślinnych i zwierzęcych.
Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, to związek, którego właściwości od dawna są wykorzystywane w medycynie. Witamina C ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ bierze udział w wielu różnych procesach, które w nim zachodzą. Również witamina C znalazła zastosowanie także w kosmetyce, ponieważ, jako silny przeciwutleniacz, zwalcza wolne rodniki, które odpowiadają za proces starzenia się skóry.
Objawy niedoboru – witamina C
Do najczęstszych skutków niedoboru kwasu askorbinowego w organizmie, należą:
– krwawienie i owrzodzenie dziąseł,
– wypadanie zębów,
– obniżona odporność organizmu – podatność na infekcje,
– kruchość naczyń krwionośnych,
– pękanie naczyń krwionośnych,
– niedokrwistość,
– obrzęki i bolesność w obrębie stawów,
– powolne gojenie się ran,
– nieprawidłowe zrastanie się kości,
– bóle mięśni i stawów,
– szkorbut.
Zapotrzebowanie organizmu na witaminę C wrasta w przypadku bardzo dużej aktywności fizycznej, wymiotów, zaburzeń pracy jelit oraz u osób:
– cierpiących na nadciśnienie tętnicze,
– cukrzyków,
– palaczy,
– kobiet w ciąży oraz kobiet karmiących piersią,
– przeżywających silnym długotrwały stres.
Należy pamiętać, że zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta przy ciężkim, długotrwałym wysiłku fizycznym, podczas wymiotów, zaburzeń czynności jelit i braku łaknienia, a także u osób starszych, z nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą, palących papierosy, będących pod wpływem silnego stresu oraz u kobiet w ciąży i karmiących.
Witamina C – jak uchronić się przed jej utratą z pożywienia?
Witamina C jest szczególnie wrażliwa na światło, powietrze (podczas suszenia ubywa jej aż w 70-80 proc.) i temperaturę (rozkłada się częściowo w czasie gotowania, pieczenia, smażenia), a przez to bardzo nietrwała. Aby uchronić się przed jej utratą z pożywienia, należy:
- spożywać produkty, które są jej źródłem, w postaci surowej;
- obierać warzywa i owoce w ostatniej chwili, tuż przed podaniem i nie przetrzymywać w wodzie zbyt długo
- wybierać jak najświeższe owoce i warzywa, ponieważ najwięcej witaminy C znajduje się w nich zaraz po zbiorze
- warzywa i owoce obierać cienko ze skórki.
Nie ma nic lepszego niż uzupełnianie witamin z warzyw i owoców a nie sztucznych chemicznych supli i tabletek