Przepisy na owocowo-warzywne koktajle

Posted on

Przepisy na owocowo-warzywne koktajle

Koktajle owocowe to idealny pomysł na dostarczenie odpowiednich składników dla naszego organizmu, które sprawią, że poczujemy się lepiej.

Nie bez znaczenia są też urządzenia, za pomocą których, wykonujemy smaczny, pożywny napój. Jest to znaczne ułatwienie w przygotowywaniu. Najlepsze do tego celu są wysoko jakościowe urządzenia na przykład sokowirówki lub blendery.

Poniżej prezentujemy sprawdzone, smaczne przepisy na owocowe i warzywne koktajle.

 

Koktajl bananowo-kokosowy

Składniki

  • 1 duży banan
  • szklanka mleka kokosowego
  • łyżka wiórek kokosowych
  • maliny do dekoracji
  • gorzkie kakao do dekoracji
  • podprażone migdały do dekoracji
  • opcjonalnie – miód, ksylitol lub syrop klonowy do doslodzenie

Przygotowanie:

Banan należy pokroić w cienkie plasterki. Następnie zmiksuj go z wiórkami kokosowymi oraz mlekiem kokosowym. Przed podaniem udekoruj gorzkim kakao, malinami oraz podprażonymi migdałami.

 

Koktajl szpinakowo-bananowy

Składniki:

  • 2 garście szpinaku
  • 2 banany
  • 1 szk./2 szl. soku z jabłek

Przygotowanie:

Myjemy szpinak, obieramy banana i kroimy go na kawałki. Następnie umieszczamy składniki  w naczyniu. Zalewamy całość sokiem jabłkowym – ilość w zależności od tego czy lubicie gęste czy bardziej płynne koktajle. Na koniec wszystko blendujemy.

Mleczny koktajl truskawkowy

Składniki:

  • 2 garści truskawek
  • 1,5 szklanka mleka

Przygotowanie:

Myjemy truskawki i pozbywamy się nich szypułek. Następnie wkładamy je do blendera i zalewamy mlekiem. Na koniec wszystko blendujemy i ew. dosładzamy.

Koktajl z marchewki i gruszki

Składniki:

  • gruszka
  • średnia marchewka
  • sok z połowy limonki
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół szklanki/szklanka wody – w zależności, jaką konsystencję koktajlu lubicie

Przygotowanie:

Wszystkie składniki blendujemy.

 

Jakich przypraw możemy używać do koktajli?

  • Cynamon – korzystnie wpływa na trawienie i oddychanie, jest grzybobójczy,
  • Kurkuma – podobnie jak cynamon ma właściwości odkażające regularne jej spożywanie zapobiega powstawaniu nowotworów przewodu pokarmowego, działa pozytywnie na cały układ trawienny i jest polecana osobom mającym zaburzenia tego typu
  • Imbir – świetny lek na przeziębienie, posiada właściwości przeciwwirusowe, polecany na wzdęcia z problemami układu pokarmowego, korzystnie działa także na mdłości, dlatego bardzo powszechny jest u kobiet w ciąży
  • Chili – rozgrzewa błony śluzowe organizmu, dzięki czemu daje poczucie rozgrzania i ciepła, wzmaga apetyt i ułatwia trawienie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *